torsdag den 26. marts 2009

Hvad fanden er meningen?

Ja så er det blevet den tid på året igen. På søndag kan vi atter forvente at folk ringer på klokken alt for tidligt efter værtshuset lukkede kl 6 og tigger om penge i den gode sags tjenste, nemlig til Kræftens Bekæmpelse.
Men er det nu også en god sag?
Læser man deres regnskab for 2007, hvilket af uforklarlige årsager er det nyeste de har lagt tilgængelig på deres hjemmeside, kan man se at de har haft 530,40 mio. kr. i indtægter, heraf 30,9 mio. kr. i offentlige tilskud i form af tipsmidler og tilskud fra regionerne. Alt sammen fint nok, det går jo til et godt formål. Eller hvad?
Kigger man videre i deres regnskab kan man se at de har haft udgifter for 396,8 mio. kr. heraf 24 mio. kr. til administration.

Nu er jeg ikke professionel revisor, men 24 mio. kr. om året til administration af en velgørenheds organisation, det er da helt skandaløst.
Det der burde fylde hele udgiftssiden nemlig forskning udgør 191,2 mio. kr., eller knap 48% af de samlede udgifter.

Nettoresultatet er at Kræftens Bekæmpelse ved udgangen af 2007 havde en egenkapital på 546,6 mio. kr., heraf er kun 386,1 mio. kr. budgeteret til brug i 2008. Hvad sker der så med resten, vil den opmærksomme læser nok spørge sig selv? Svaret på dette findes også i samme regnskab, tillad mig at citere:

"Kræftens Bekæmpelses politik er, at de midler der indtjenes i det ene år, skal anvendes i det efterfølgende år. Dette medfører, at der bliver en tidsforskydning eller et lag mellem det tidspunkt, hvor indtægten indgår og udgiften afholdes, hvorved der midlertidigt opsamles midler. Disse endnu ikke forbrugte midler investeres midlertidigt i værdipapirer for at kunne opnå et så stort afkast som muligt til gavn for kræftsagen."

Altså pengetanken investerer offentlige midler samt de penge du smider i bøssen på søndag i aktier for at tjene flere penge. Det er der sguda aldrig nogen der har fotalt da de kom og bad om penge og jeg vil godt garantere at det er der ingen der fortæller dig på søndag.

Hvad fanden er meningen?


Kilde:
Årsregnskab for 2007 findes på http://www.cancer.dk/Foreningen/om+kraeftens+bekaempelse/viden+og+aarsregnskaber.htm

1 kommentar:

Jacob sagde ...

Jeg har ingen underbukser på. Men du giver mig stadig bremsespor din frækkert!